sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Meillä on pentuja!

Tarkoitus oli vielä kerran päivittää Edanan mahakuvat ja mitat tänä viikonloppuna, mutta Edana päätti itse toisin. Pennut syntyivät siis aamuyöstä 11.12.16, päiviä ensimmäisestä astutuksesta 64 ja viimeisestä 60. Ensimmäinen pentu tuli neljän aikoihin ja viimeinen vähän vaille yhdeksän. Lopputulos on huimat 10 pentua kaikissa mahdollisissa väreissä, sukupuolijakauma meni nätisti tasan 5 + 5. Pennuista isoin on 340 g painava punainen uros ja pienin 227 g painava musta narttu. Pojat ovat väriltään punaisia (3) ja sinifawneja (2) ja nartut mustia (2), punaisia (2) ja tulihan se sininen tyttökin vielä ihan lopussa vaikka vähän alkoi jo huolestuttaa. Yhdellä pojalla on naamassa valkoinen piirto ja useimmilla on rinnassa tai varpaissa valkoista, mutta varsin kokoväristä sakkia ovat kaikki. Pennut syntyivät jotakuinkin kuin plussapallot yhtä pitempää taukoa lukuunottamatta suunnilleen puolen tunnin välein, Edana hoiti homman todella asiantuntevasti ja omatoimisesti ja kätilön hommaksi jäi lähinnä seurata vierestä ja punnita pennut. Penikoinnin jälkeen Edanalle maistui heti lihaliemi ja maitoa tuntuu tulevan mukavasti, koska pentulaatikossa vallitsee enimmäkseen tyytyväinen hiljaisuus. Pienimmätkin pennut ovat pontevia ja osaavat pitää puolensa, ja Edana itse on tietysti väsynyt mutta hyvässä kunnossa.Punaiset pojat syntyivät ensimmäisinä, painot 298/340/258 g. Isoimmalla on piirto otsassa ja valkoista rinnassa, pienimmällä on myös valkoista rinnassa ja ensimmäisenä syntyneellä lähinnä varpaissa.Sinifawnit pojat näyttävät tällä hetkellä lähinnä hopeanharmailta, mutta valossa niissä erottuu selvästi punerrusta. Kooltaan ne ovat lähes samankokoisia (248/250 g), pienemmällä on valkoista rinnassa ja nenässä.Mustat tytöt ovat kooltaan ihan ääripäätä, toinen on pentueen pienin (227 g) ja toinen melkein suurin (333 g). Molemmilla on valkoista rinnassa. Pienuudestaan huolimatta pikkumusti on hyvin ponteva ja pitää puolensa isompien joukossa.Punaisista tytöistä toinen on myös vähän isompi kuin toinen (311 ja 258 g). Pienemmällä tytöllä on valkoista rinnassa ja kaulassa, isommalla vain tassunpohjissa. Isompi on väriltään muita punaisia sisaruksia kirkkaampi ja näyttää että siitä tulee Edana kakkonen.
Ja viimeisenä mutta ei todellakaan vähäisimpänä on pentueen ainokainen sininen, joka antoi odotuttaa itseään melkein viimeiseen asti mutta tulihan se sieltä kuitenkin. Tyttö, painoa 318 g ja valkoista lähinnä varpaissa. Vertailun vuoksi neitokainen on kuvassa sinifawnin veljensä kanssa (alla), on niissä kuitenkin vähän sävyeroa jo nyt.


Muista talouden koirista koko homma on tietysti ollut aivan valtavan kiinnostavaa ja jännittävää ja uteloittavaa, mutta ne joutuvat toistaiseksi pohtimaan asiaa vain etäältä. Varsinkin isoveli Boltista olisi ollut todella mielenkiintoista osallistua mukaan toimintaan, mutta ikävästi koiraportit rajoittivat senkin harrastusta. Saivat ne sentään syntymän kunniaksi "sikarit" eli puruluut, ja eiköhän nuo ehdi tapaamaan pentuja sitten myöhemmin ihan kyllästymiseen asti. Nyt kuitenkin tuore äiti ja pienokaiset nauttivat omasta rauhasta ja lepäävät viime aikojen koetuksista. Kuten kätilökin, jonka kärsimykset tosin liittyvät lähinnä vain rankkaan univajeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti