keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Meille tulee pentuja!

No niin, nyt sitten voikin vihdoin paljastaa sen tämän vuoden kiistatta kovimman uutisen, eli kennel Cwic kasvattaa vihdoin ihka ensimmäisen pentueensa vuosien soutamisen ja huopaamisen jälkeen:


Pentueen emä on siis amerikkalainen Edana (Shannon Down Fire Cracker), ja isä saksalainen Kip (Effloresco's Kajanos). Yhdistelmän sukutaulu ja lisätietoa Whippet Archivesissa.

Kipin siskon eli Katlan piti olla aikoinaan Cwicin kantanarttu, mutta Katlan luonne on turhan kipakka omaan makuuni joten se homma jäi. Katlahan on aivan ihana ihmisiä kohtaan ja sen työmoottori toimii väsymättä lajissa kuin lajissa, mutta laumakoirana toisten koirien kanssa asuessa sillä on vähän turhan lyhyt sytytyslanka ja kuiva ruuti. Veljellään Kipillä on toki myös samaa terrieriverta mutta sen tapauksessa juuri sopivassa suhteessa, eli sillä se näkyy  periksiantamattomuutena kisatilanteissa kun taas kotioloissa Kip elää ja asuu ison lauman keskellä rennosti. Kip on myös jättänyt jo aiemmissa pentueissa mukavia ja avoimia luonteita, joista itsellänikin on kokemusta Hurtan ja Boltin kautta. Noin muutenhan Kip on ollut ihan kelvollinen kisakoira: SRM-14 ja SRM-15, JK-14 ja JK-15, TS-15, DRM-13 ja vielä Sveitsinkin derbyvoittaja 2014. Kirsikkana kakussa tietysti on Kipin huikea kolmostila vuoden 2014 ratajuoksun MM-kisoissa Tampereella. Kip on luonnollisesti FI KVA-R mutta sen lisäksi myös CIC eli kansainvälinen käyttövalio. Terveeksi todettu niin silmiltään kuin pumpultaan. Ja kaikkein tärkeimpänä: olen tuntenut ja seurannut Kipin elämää läheltä kaikki nämä 6 vuotta, eli käytännössä tunnen sen melkein kuin oman koirani.

Luovuttuani ajatuksesta käyttää Katlaa jalostukseen toin Edanan Suomeen v. 2012 ajatuksella, että se toisi mahdollisimman uutta verta silloiseen varsin ahtaaseen eurooppalaiseen juoksijapopulaatioon, ja sen voisi yhdistää siis helposti kaikkien aikojen suosikkikoirani Catkyll's Angelon (eli Katlan, Kipin, Aslanin ja Merlinin isä ja Hurtan ja Boltin isoisä) perillisiin. Edanan isä Zip on yksi kaikkien aikojen parhaita ovaalikoiria USAssa, se oli vuoden 2014 paras kisakoira NOTRAssa ja on kaikkien aikojen NOTRAn top koirien listan kolmonen. Sen isä Vitesse Talk is Cheap on jättänyt muitakin aivan huikeita kisakoiria, mutta Eurooppaan asti on tullut etupäässä muiden sukulinjojen edustajia lukuunottamatta Hollannissa asuvia Edanan kahta pentuesisarusta (joista veli Rapid Fire oli mm. Hollannin 475 m ratamestaruuksien kakkonen 2016) ja puolisisarta Akemia (mm. Hollannin mestari 280, 350 ja 475 m 2015 sekä ratajuoksun EM-kisojen kolmonen 2015) . Edanan emä Tinsley puolestaan on hieman erisukuinen jopa jenkkijuoksijaksi, vaikka toki emänsä puolelta löytyy mm. Wheatland Cab Calloway (eli USAn toistaiseksi viimeinen kolmoisvalio näyttely-rata-maasto). Tinsleyn isä Bosley on kuitenkin itse asiassa sekalinjainen ja jättänyt erityisesti kovia maastokoiria. Edana itse on täyttänyt kaikki toiveeni, eli sillä on erinomainen rakenne, se on ollut aina joka suhteessa terve kuin pukki, geneettisesti se on yksi genomiltaan monimuotoisimpia eläimiä koko rodussa ja luonteeltaan se on ehdottomasti kiltein eläin mitä olen koskaan tuntenut. Kisakoirana Edanan akilleen kantapää on juuri ollut kiltteys siinä mielessä että tiukan paikan tullen se mieluummin väistää ulos kuin painaa hampaat irvessä pahimpaan mylläkkään, mutta kotikoirana tavallisessa arjessa on vaikea kuvitella helpompaa ja mukavampaa kaveria joka kulkee heittämällä mukana niin yksin kuin laumassa ihan missä vain.

Pentueessa siis toivon Edanan hyvän rakenteen, geneettisen terveyden ja miellyttävän luonteen yhdistyvän Kipin sisukkuuteen ja - toivottavasti - myös pienempään kokoon. Nopeutta pitäisi tulla yhtä lailla molemmilta vanhemmilta, ja vaikka kumpikaan vanhemmista ei ole kisannut maastoissa voisi olettaa että jälkeläisistä saattaisi tulla ihan soivia pelejä siihenkin harrastusmuotoon (Kipin jälkeläisistä löytyy jo kolme eri SM-maastovoittajaa ja lisäksi EM-maastojen kakkonen ja sisarensa tunnetusti omaa myös lahjoja alalle; Edanan sisarukset ja puolisisaret ovat puolestaan kisanneet USAssa menestyksekkäästi sekä maastokisoissa että myös live coursingissa). Riskinä on tietysti koko kuten aina amerikkalaisten koirien kanssa, koska Edana on ylikorkea ja yhdistelmä on vielä melko täydellinen ulkosiitos. Toisaalta koko on minun silmissäni pienimpiä murheita whippetpopulaatiossa tällä hetkellä, varsinkin kun se ei nykyään enää edes estä harrastustoimintaa millään tavalla koirien kanssa. Värien puolesta odotettavissa on mustia ja punaisia, sinisiä ja sinifawneja pentuja valkoisin merkein tai ilman. Edana on ultrattu tiineeksi 8.11.16 ja pentujen odotetaan syntyvän viikolla 50.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti